ΝΕΑ

την ερχομενή τριτη 13/10 και ωρα 7.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η νεα συνέλευση τση πρωτοβουλιας.

Wednesday, June 24, 2009

Να βάλουμε φρένο στα σχέδια τσιμεντοποίησης του Υμηττού

Όσοι από εμάς θυμόμαστε τον Υμηττό σαν ένα αγέρωχο και αλώβητο βουνό να υψώνεται καθώς στρέφαμε για λίγο το κεφάλι μας απ’ τους φρενήρεις ρυθμούς της καθημερινότητας, σαν μία ανάσα πρασίνου, ζωτικής σημασίας για τη γειτονιά μας αλλά και για όλο το Λεκανοπέδιο... σίγουρα θα θυμόμαστε και τις όλο πιο συχνές πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων, τις παράνομες οικιστικές επεκτάσεις, την Αττική Οδό που όργωσε εκατοντάδες στρέμματα δασικής έκτασης. Οι εμφανείς πληγές στο βουνό χρόνο με το χρόνο, δηλώνουν ότι για το ίδιο και τις ζωές μας επιφυλάσσουν τα χειρότερα.
Στις 21/1/2009 ανακοινώνεται το νέο Προεδρικό διάταγμα (Π.Δ.) λεηλασίας του Υμηττού και μόλις ένα μήνα μετά (στις 17/2) ο Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Γ. Σουφλιάς παρουσιάζει σε συνέντευξη τύπου την πρώτη, ουσιαστικά, πράξη του, τους νέους αυτοκινητόδρομους Αττικής. Δύο σε ένα, δηλαδή. Απ’ τη μία κυρίαρχο στόχο αποτελεί η κατασκευή ενός δαιδαλώδους δικτύου νέων αυτοκινητόδρομων, το οποίο από την άλλη για να υλοποιηθεί θα πρέπει να πατήσει σε ένα τροποποιημένο Π.Δ. που θα αλλάζει τη χρήση γης του βουνού.


ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ

Τα σχέδια του Υπουργείου προβλέπουν πάνω από 60 χλμ οδικού δικτύου, που θα συνδέει και θα επεκτείνει το, ήδη, υπάρχον. Συγκεκριμένα, η Δυτική Περιφερειακή Υμηττού, μέσω της κατασκευής ενός τεράστιου ανισόπεδου κόμβου στο λόφο Σακέττα, θα περνά από Καισαριανή, Βύρωνα, Ηλιούπολη, Αργυρούπολη και δια μέσου του Ελληνικού θα φθάνει έως τη λεωφόρο Ποσειδώνος. Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. για τη κατασκευή του κόμβου θα τσιμεντοποιηθούν 127 στρέμματα πευκοδάσους (κοπή 3,800 δένδρων). Η Ανατολική περιφερειακή Υμηττού με μία μεγάλη σήραγγα, στο ύψος του ανισόπεδου κόμβου Σακέττα, θα διαπερνά καθέτως το βουνό ώστε να ενώσει τη Νότια πλευρά του Λεκανοπεδίου με τα Μεσόγεια. Επιπλέον, ένας υπέργειος οδικός άξονας, ξεκινώντας, πάλι, απ’ τον κόμβο Σακέττα, θα εξαφανίσει το αισθητικό δάσος της Καισαριανής και δασικές εκτάσεις της Πανεπιστημιούπολης, για να φθάσει ως το κέντρο της Αθήνας. Το «υπερεπείγον» αυτό έργο, του οποίου η δημοπράτηση αναμένεται, θα υλοποιηθεί με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ), γεγονός που παρέχει σε κερδοφόρες επιχειρήσεις ιδιωτικών συμφερόντων το δικαίωμα εκμετάλλευσης των έργων ως αντάλλαγμα για τη κατασκευή τους. Γεγονός αποτελεί και ότι το έργο σχεδιάζεται στην καμμένη γη του 2007.


ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ

Η εκπόνηση του παραπάνω έργου διευκολύνεται ακόμη, βέβαια, με την προώθηση σχεδίου τροποποίησης του Π.Δ. περί προστασίας του Υμηττού. Σύμφωνα με το νέο Π.Δ. ο Υμηττός κατακερματίζεται σε οκτώ συνολικά ζώνες και υποζώνες, αντί για δύο ζώνες Α και Β. Παράλληλα, απόρροια του παραπάνω τεμαχισμού του βουνού αποτελεί η κατάργηση της δασικής υπόστασής του και η λειτουργία του ως «αστικού πάρκου». Το νέο Π.Δ. αναμφίβολα έρχεται για να αλλάξει τη χρήση γης και να νομιμοποιήσει τις κατά τόπους παράνομες εγκαταστάσεις (ΚΥΤ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ).
• Έτσι, νομιμοποιεί το παράνομο πάρκο κεραιών στη κορυφή του βουνού, δημιουργώντας τη νέα ζώνη Ε1 – Πάρκο κεραιών καθώς και την Ε2 για την εγκατάσταση νεκροταφείων, χρήση που δεν προβλέπεται σύμφωνα με το ισχύον Π.Δ. Οι υπόλοιπες ζώνες προορίζονται για:
• ανέγερση αναψυκτηρίων, δημιουργία «περιπτέρων αναψυχής» χώρων πληροφόρησης (Α1, Α2, Β2,Β3 )
• για διαφόρων ειδών «κοινωφελείς» χρήσεις, όπως ανέγερση νοσοκομείων, θεραπευτηρίων, εκπαιδευτικών και αθλητικών εγκαταστάσεων (Β1, Β2, Β3)
• καθώς και για την εγκατάσταση έργων υποδομής (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ, Οδικά, ΟΤΑ).
Ουσιαστικά, βλέπουμε ότι το προωθούμενο Π.Δ. ανοίγει το δρόμο σε οικιστικές επεκτάσεις, στην εξάπλωση των οδικών αρτηριών και εν τέλει στο σκαρφάλωμα της πόλης στο βουνό. Ως εκ τούτου, αποτελεί επιδείνωση του υφιστάμενου καθεστώτος προστασίας του Υμηττού και θα συμβάλει στην περαιτέρω υποβάθμιση αυτού του τόσο σημαντικού για την ζωή μας οικοσυστήματος.


ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΤΟΝ ΧΟΛΑΡΓΟ

Καταπατήσεις, οικιστικές επεκτάσεις και διεκδικήσεις δασικών εκτάσεων ουκ ολίγες φορές έχουν σημειωθεί στη ζώνη του Υμηττού ακριβώς πάνω από το Χολαργό. Είναι γνωστά τα 6,5 καταπατηθέντα στρέμματα από την ΕΥΔΑΠ, ακριβώς πίσω από το Κορακοβούνι. Η ΕΥΔΑΠ με την ένοχη σιωπή των Δημοτικών αρχών έχει δημιουργήσει συν τω χρόνω έναν ολόκληρο παράνομο οικισμό. Στο λόφο Κορακοβούνι, επιπλέον πίσω από τη Ναυαρίνου, γνωστοί καταπατητές διεκδικούν 320 στρέμματα γης. Παράνομα είναι και τα πάνω από 60 στρέμματα γεωργικής γης που έχει στη κατοχή της η Μονή Αγ, Ιωάννου. Οι επεκτατικές προσδοκίες Μονών και Εκκλησιών δεν σταματούν εδώ, καθώς και η εκκλησία Αγ. Ελεούσα διεκδικεί εκτάσεις. Στις 25/8/2007 ο Περιφερειάρχης εκδίδει απόφαση σύμφωνα με την οποία εξαιρεί τα 11 στρέμματα από την ΕΥΔΑΠ, τα 60 από τη Μονή Αγ. Ιωάννου και αυτά της Αγ.Ελεούσας, απόφαση που το Δημοτικό συμβούλιο του Χολαργού δεν χρησιμοποιεί για να φύγουν τα παραπάνω κτίσματα. Δεν μας έφθαναν οι παράνομες επεκτάσεις νεκροταφείων και Μονών, σε λίγο η Δημοτική αρχή θα «δωρίζει» και εκτάσεις για την εγκατάσταση νεκροταφείων όμορων Δήμων!


ΠΟΥ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ

Είναι σαφές ότι για το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. τους εργολάβους και το κατασκευαστικό κεφάλαιο ο Υμηττός, ως δασική έκταση είναι ένα φυσικό εμπόδιο, που θα πρέπει να «εναρμονιστεί» με τα επιχειρηματικά σχέδια, μία φθηνή γη, που αν την εκμεταλλευτούν αναπτυξιακά θα εκτινάξει στα ύψη τα κέρδη. Ο Υμηττός για τις κατασκευαστικές εταιρείες αποτελεί μία κερδοφόρα επένδυση. Πως επιτυγχάνεται αυτό; Με τη κατασκευή του δαιδαλώδους δικτύου οδικών αξόνων. Οδικών αξόνων που θα πλουτίζουν από τα διόδια, θα ενδυναμώνουν την αυτοκινητοβιομηχανία και θα ανοίγουν δρόμο για την επέκταση του κεφαλαίου. Και αυτό γιατί κατά μήκος των οδικών αρτηριών αλλά και στις απολήξεις τους θα δημιουργούνται νέες ζώνες κατανάλωσης, εμπορίου και βιομηχανίας, θα εμπορευματικοποιούνται περιοχές. Πρόκειται για ένα ακόμη έργο που προωθείται απ’ το οικονομικοπολιτικό σύστημα στηριζόμενο στο ιδεολόγημα της ανάπτυξης, με στόχο την αποδοτική επένδυση του κεφαλαίου. Άραγε οι εμπρησμοί που θα ξεκινήσουν και φέτος το καλοκαίρι είναι τυχαίοι;

Όλα αυτά στις πλάτες τις δικές μας, για χάρη του κέρδους, με τίμημα τη καταστροφή της φύσης.

Αν κοιτάξουμε γύρω μας θα αντικρίσουμε την ολοκληρωτική επίθεση που απειλεί τις ζωές μας. Την εμπορευματική προέλαση να εκμεταλλεύεται το κάθε μας βήμα, το κάθε μας βλέμμα τη κάθε μας ανάσα. Η ποιότητα της ζωής μας υποβαθμίζεται και εξαπλώνονται οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, οι διαφημιστικές ταμπέλες, οι καταναλωτικές ζώνες διασκέδασης, τα Ι.Χ. Μέσα στο λιγοστό πράσινο, που μας έχει απομείνει χτίζονται VERDE ή MALL οι ελεύθεροι χώροι τσιμεντώνονται για να φτιαχτούν πολυόροφα πάρκινγκ για τα αυτοκίνητα, ο ζωτικός μας χώρος συρρικνώνεται, οι υλικές ανάγκες γιγαντώνονται και διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό περιβάλλον.

Αν οι ορέξεις τους δεν σταματάνε, εμείς χορτάσαμε....

Στο επιχείρημα ότι η λύση για το κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι το να χτίζεις νέους δρόμους, αντιπαραβάλλεται το παράδειγμα της Αττικής οδού, που ενώ υποτίθεται ότι ήταν έργο με προοπτική 20 χρόνων κορέστηκε στα 7 χρόνια. Οι δρόμοι φέρνουν νέους δρόμους. Δεν αποσυμφορούν αλλά φέρνουν κυκλοφοριακή συμφόρηση στις γειτονιές μας, καθώς όλη η κίνηση στο εσωτερικό των αυτοκινητόδρομων καταλήγει στο εσωτερικό τους. Αντίθετα ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο δίκτυο μετακίνησης με δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς (ΤΡΑΜ, ΜΕΤΡΟ, Λεωφορεία), σε συνδυασμό με ένα ευρύ πλέγμα πεζόδρομων και ποδηλατοδρόμων, υποστηρίζεται ευρέως ότι αποτελεί τη μοναδική λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος στις αστικές περιοχές, συμβάλλοντας θετικά όχι μόνο στην εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος αλλά στην αναβίωση της γειτονιάς και την ενδυνάμωση των ανθρώπινων σχέσεων.
Επί πλέον, η άποψη ότι οι υπόγειοι αυτοκινητόδρομοι, ίσως, είναι η λύση, καταρρέει καθώς η τεράστια ποσότητα χώματος που θα αφαιρεθεί από το βουνό, θα έχει ως συνέπεια την καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα και του οικοσυστήματος, σε συνδυασμό με την αποξήρανση του εδάφους. Είναι απλό, πάνω στο τσιμέντο δεν φυτρώνει δάσος.

Ο Υμηττός αποτελεί έναν από τους τελευταίους εναπομείναντες πνεύμονες οξυγόνου, έναν πολύτιμο χώρο αναψυχής, η προστασία του οποίου δεν μπορεί παρά να είναι συλλογική υπόθεση. Και όταν λέμε συλλογική υπόθεση εννοούμε, ότι ως κάτοικοι, έχουμε επιλέξει να πάρουμε τη κατάσταση στα χέρια μας και να αγωνιστούμε προτάσσοντας τις συλλογικές μας ανάγκες. Συλλογικές ανάγκες, που διαμορφώνονται με από τα κάτω διαδικασίες, ενάντια στις λογικές της ανάθεσης του αγώνα σε «ειδικούς επιλυτές προβλημάτων - αντιπροσώπους». Μέσω των ανοιχτών συνελεύσεων επιθυμούμε την ενεργή συμμετοχή, με ισότιμο τρόπο, όσο το δυνατόν περισσότερων κατοίκων, τη συλλογικοποίηση των αντιστάσεών μας, για να σταματήσουμε τη λεηλασία του Υμηττού και να υπερασπιστούμε τη γειτονιά και τις ζωές μας.

Αγώνας στα χέρια των κατοίκων
Ενάντια στους νέους αυτοκινητόδρομους υπόγειους ή υπέργειους στον Υμηττό
Ενάντια στην επέκταση της πόλης στο βουνό.
Απόσυρση του σχεδίου τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος «προστασίας»-λεηλασίας του Υμηττού.
Απόλυτη προστασία του Υμηττού από τα όρια του σημερινού σχεδίου πόλης μέχρι την κορυφή του.
Απομάκρυνση όλων των εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων που υπάρχουν στο βουνό και δεν ενισχύουν τον δασικό του χαρακτήρα και άμεση αποκατάσταση του φυσικού τοπίου.
Η ματαίωση των σχεδίων τους εξαρτάται από την ενδυνάμωση των δικών μας αντιστάσεων.

Πρωτοβουλία Κατοίκων Χολαργού
www.pro-ho.blogspot.com

Ανοιχτή συνέλευση Πρωτοβουλίας κατοίκων Χολαργού κάθε Δευτέρα στις 19.00μ.μ μέσα στο Άλσος Χολαργού

No comments:

Post a Comment